&

U.S. Deparniment 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs AE 14

Administration

Mr. Jim Johnston Ref. No: 03-0160
Packaging Engineer _

Los Alamos National Laboratory
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Dear Mr. Johnston:

This is in response to your letter dated July 2, 2003 requesting clarification regarding the Class 7
(radioactive) materials marking requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR;
49 CFR Parts 171-180). Specifically, you expressed concern about packaging manufacturers
applying the marking "USA DOT 7A Type A" and "Radioactive Material" to the outside of
empty (unused) drums. You ask whether the markings may be applied by the user rather than the
manufacturer. You also ask whether the EMPTY label should be display on the drums when
shipped from the manufacturer to your facility.

In response to your first question, the manufacturer function of placing the required specification
markings on the packaging can be performed by the packaging manufacturer or by the user.
Placing the required DOT specificatton markings identified in § 178.350; that is, “USA DOT 7A
Type A” and “Radioactive Material”, on the packaging certifies that the packaging was designed
and constructed in full conformance with the requirements referenced in Part 173. Section 178.
2(b)(2) states that a manufacturer of a packaging is primarily responsible for compliance with the
Part 178 requirements. However, any person who performs a function prescribed in Part 178
shall perform that function in accordance with this part. Therefore, by contractual agreement,
certification may be performed by the user. The user must have a copy of all documentation
required to support that the packaging meets the DOT 7A specification. In either case, the user
must maintain the complete packaging documentation on file in accordance with § 173.415.

In response to your second question, new or unused packagings marked "USA DOT 7A Type A"
and "Radioactive Material" that are being shipped from the manufacturer to your facility are not
required to display an EMPTY label. However, we recommended that the marked packagings be
transported in closed freight containers or transport vehicles to avoid confusion to transport
workers and emergency response personnel. Also, as you may be aware, we proposed in a notice
of proposed rulemaking to remove the "Radioactive Material" marking from Part 178.
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1 hope this satisfies your request.
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US Department of Transportation

Research and Special Programs Administration
Attn: Mr. Charles Betts, DHM-12

400 Seventh Street SW

Washington, D.C. 20590

Reference: Intergretation of USA DOT 7Z Type A and Radioactive Markings
(178.350)

July 2, 2003
Dear Mr. Betts,

| had a conversation with Mr. Boyle, U.S. Department of Transportation,
Radioactive Branch Chief on July 1, 2003 regarding the marking of DOT 7A
drums per 49 CFR 178.350 (b). Currently, radioactive [TYPE A} drums are
ordered from our east and west coast suppliers through a Los Alamos National
Laboratory (LANL) generated Procurement Specification. This specification details
the specific Part 178 requirements for fabrication of the container. Due to post
9/11 concerns, there was some discussion with your office about placing a
marking on an empty drum that stated the drum was "USA DOT 7A TYPE A and
RADIOACTIVE MATERIAL" when in fact, the drum was empty. The concern is,
what direction should we be giving thegmanufaeturers, about applying this marking
when the drum is empty and, if the empty marking is to be used, do we specify
that in bound empty drums that are marked USA DOT 7A TYPE A and
RADIOACTIVE MATERIAL contain an "empty label"?

- We currently have a large stock of 55-gallon and 30-gallon drums that have the
required 7A marking (but in label form). The marking is applied by the user when
he certifies that the shipment is in proper condition for transportation. Per my
discussion with MR. Boyle this afternoon, he stated he did not have a problem
with the shipper applying this marking as a label provided the pedigree of the
container is in order and the intended use of the contalner is followed (i.e. Type A
material only).
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Your official concurrence is requested. Thank you in advance for you continued
support.

Regards,

Jim Johnston

Packaging Engineer

Los Alamos National Laboratory
PO Box 1663, MS A194

Los Alamos, NM 87545

(505) 665-5293 Bus
(505) 665-8873 Fax
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